Keď ladí jedlo s vínom, je to óda na radosť...

Keď ladí jedlo s vínom, je to óda na radosť...

Tiež ste už počas letných grilovacích večerov a posedení v rodinnom kruhu alebo s priateľmi ochutnali niektoré z lahodných čilských, juhoafrických a talianskych vín z našej exkluzívnej ponuky? Ak nie, a radi by ste sa s ponukou, ktorá bola pripravená len pre našich zákazníkov, aspoň zoznámili, pozrite sa TU.

A možno Vám ešte pred nákupom príde vhod pár zaujímavých rád, ako vhodne ladiť jedlo s vínom. Snaha o spojenie chutí a vôní je totiž rovnako kreatívna ako každé iné umenie a zážitok z harmónie jedla a vína rovnako jedinečný ako vnímanie vôní či hudby.

Všeobecne platí, že…

  • Biele víno podávame k svetlým mäsám (hydina, teľacina, ryba, plody mora), svetlým omáčkam, zeleninovým šalátom a väčšine syrov. Červené sa zasa hodí k tmavým mäsám, korenistým jedlám, cestovinám a syrom s výraznou chuťou.
  • Servírujeme biele vína pred červenými, mladé pred vyzretejšími, ľahšie pred ťažšími, suché pred sladkými.
  • Platí zásada svoje k svojmu: k ľahším, jednoduchším, málo koreneným jedlám s nízkym obsahom tuku zvolíme ľahšie, suchšie víno. Tučnejšie jedlá nájdu oporu v plnších vínach s vyšším obsahom alkoholu (prívlastkové, neskoré zbery). Čím korenenejší je pokrm, tým výraznejšie by malo byť aj víno. K sladkým dezertom a ovociu potom podávame sladké biele alebo ružové vína, prípadne vína šumivé či perlivé.
  • Ak je víno súčasťou receptu, mali by ste rovnakým vínom hotové jedlo aj zapíjať.
  • K regionálnym špecialitám patria miestne vína: kohúta na víne na burgundský spôsob zapijeme burgundským, tiramisu nádherne doplní šumivé talianske Prosecco.
  • K polievkam sa väčšinou hodia biele vína, výnimkou sú divinové a mastné vývary, ktorým sluší červené.
  • Syry predstavujú skvelú kombináciu k bielemu aj červenému vínu, záleží na druhu. Mäkké, tavené, kozie, ovčie a parené syry spláchnite bielym vínom, syry s modrou plesňou typu Niva, tmavou plesňou a zrejúce viac doceníte s červeným. Tvrdé syry ako čedar či parmezán môžete podávať s oboma vínami, rovnako tak syry s bielou plesňou typu Hermelín.
  • Víno k cestovinám sa vyberá podľa omáčky. Tá je pre harmóniu pokrmu dôležitejšia ako mäso. Pri mäse celkovo veľmi záleží na úprave: červené víno je jasná voľba k hovädziemu steaku, ak však servírujete hovädzí plátok so smotanovou omáčkou, doceníte kombináciu s plnším bielym vínom.
  • Ovocné šaláty nachádzajú ideálny náprotivok v aromatickom bielom víne.

Čo by sa nemalo

Milujete zmrzlinu a čokoládu? Dajte si ju radšej s kávou a na víno zabudnite! Rovnako tak budete prácne hľadať harmóniu chuti v kombinácii vína a vajec.

Čo s čím, alebo vylaďte harmóniu chutí

Kyslé: Kombinácia jedla a vína sa sčíta, svieže suché víno urobí z kyslého jedla ešte kyslejšie. Umocní tiež horkosť či chuť korenia. Zato s tukmi reaguje vinná kyselinka jedna radosť: rozpustí ich a výdatné pokrmy zľahčí. Dobre sa znáša aj so sladkým, ktorému dodá väčšiu sviežosť.

Horké: Horké a horké – to nejde k sebe. Vína s vysokým obsahom trieslovín zvyšujú horkosť jedla. Zato sa skvelo družia s údenými a grilovanými mäsami. Pomáhajú tiež rozkladať tuky a chutia aj so sladkými jedlami.

Slané: Slané jedlo zvyšuje vnímanie kyslosti, takže táto kombinácia sa nedá odporúčať. Neznáša sa veľmi ani s horkými trieslovinami, zato dobre vychádza so zvyškovými cukrami - klasikou je v tomto smere osvedčená kombinácia slaného syra Roquefort a sladkého vína Sauternes.

Sladké: Sladké jedlo a sladké víno, to je skvelá kombinácia! Pocit sladkosti sa totiž nesčíta, ale harmonizuje. Dezertné víno sluší nielen dezertom, ale tiež sladkastým smotanovým omáčkam, sladkokyslej ázijskej kuchyni či pikantným pokrmom s kokosovým mliekom.