Ako sa starať o vianočný stromček?

Ako sa starať o vianočný stromček?
Aký by mal byť vianočný stromček? Čo najväčší, pravidelne rastený, s hustými vetvami. Mal by krásne voňať. A tiež by mal vydržať bez opadávania aspoň do Troch kráľov.

Ako taký strom nájsť? Vybrať si smrek, borovicu alebo jedľu? Ako sa o stromček starať? A vôbec – nie je lepší umelý? Na všetky tieto otázky Vám odpovieme.

Češi majú najradšej kaukazskú jedľu

Smrek, borovica alebo jedľa? Odpoveď na túto otázku rieši  väčšina Slovákov podobne. V SR sa najčastejšie predáva tiež kaukazská jedľa, smrek vznešený alebo pichľavý a čierna borovica. Líšia sa tvarom a hustotou koruny, umiestnením ihličia na vetvičkách a samozrejme cenou.
Borovice a smrek určené na vianočné stromčeky bývajú obvykle českej provenience. Jedle sa často dovážajú, pretože u nás sa im kvôli vysokým ekologickým nárokom (vzdušná vlhkosť, ideálna pôda, čistý vzduch, miesto chránené pred vetrom a mrazom) príliš nedarí.
Borovica vydrží najdlhšie. Má redšie vetvy, ktoré sú zo všetkých strán obrastené dlhým, pichľavým ihličím. Jedle vydržia takmer rovnako dlho a majú zo všetkých stromov najhustejšie vetvy. Polodlhé ihličie ich obrastá z troch strán a pichá najmenej, takže sa s ňou najpohodlnejšie manipuluje. Smrek opadá najskôr. Vetvy má skoro rovnako husté ako jedľa a sú pokryté ihličím naplocho z dvoch strán. Ihličky sú krátke a poriadne pichľavé.

Rezaný je ekologickejší

Ak chcete byť ekologickejší a šetriť prírodu, zvolíte stromček rezaný. Áno, čítate správne. Tvrdenie, že umelé stromčeky šetria prírodu, bolo už dávno vyvrátené. Ako vypočítali ekológovia, umelý strom ušetrí životné prostredie len vtedy, ak ho majitelia budú využívať aspoň 20 rokov. Nehľadiac na to, že podľa odborníkov z Viedenskej univerzity spotrebuje výroba a distribúcia jedného umelého stromčeka viac kyslíka, ako koľko ho dokáže vyprodukovať niekoľko stoviek živých stromčekov počas celého rastu. Umelé stromy sa totiž vyrábajú z plastu, hliníka a ďalších neekologických materiálov, pričom putujú z Číny do Európy tisíce kilometrov. Zanechávajú tak za sebou poriadne dlhú emisnú stopu, a to už vôbec nehovoríme o ich komplikovanej likvidácii.
Vianočné stromčeky sa v súčasnej dobe pestujú v pravidelných riadkoch na špeciálnych farmách, kde na miesto každého spíleného stromčeka hneď príde nová sadenica. Barbarské nájazdy na mladé stromčeky voľne rastúce v lese sú už dávno zbytočné – prečo sa namáhať a riskovať vysoké pokuty, keď stačí pohodlne vyberať z nádherných živých stromčekov za rozumnú cenu?

Starostlivosť o vianočný stromček: chlad a voda

Ako dlho rezaný vianočný stromček vydrží? To záleží na vás a na vašej starostlivosti.  „Rezaný vianočný stromček uložte do nádoby s vodou a nechajte v chladnom prostredí až dovtedy, kým ho budete zdobiť. Pred uložením stromčeka do vody ešte skráťte spodok kmeňa o niekoľko cm. Čerstvým rezom dokáže strom prijať až 5 l vody, a vydrží tak dlhšie svieži. Dajte pozor, aby kôra dosahovala až pod hladinu vody v nádobe – stromy totiž sajú vodu pletivom umiestneným pod kôrou. Takto môžete jedľu nechať stáť na balkóne, terase alebo na chladnej chodbe až do Štedrého dňa. Pokiaľ si prinesiete stromček z vonkajšieho mrazu domov až na Štedrý deň, nechajte ho čo najdlhšie aklimatizovať v chladnej miestnosti, aby prudkým prechodom do tepla neutrpel teplotný šok,“ radí Lukáš Smrčenský a dodáva: „Oplatí sa tiež si zaobstarať stojan, do ktorého je možné naliať vodu, aby jedľa mohla piť priebežne. Možno budete musieť kmeň trochu orezať, aby sa do neho vošiel. Dajte pri tom pozor, aby kôra opäť dosahovala až do vody v nádobke.“
Pokiaľ sa budete riadiť týmito radami, môžete mať doma vianočný stromček skoro až do Veľkej noci…