Menu Zatvoriť
043 / 413 38 31 (volajte Po-Pi 9-18 a počas víkendov 9-17)

Ako vybrať kvalitný záhradný gril?

Kvalitné mäso, grilovacie korenie, niečo dobré na pitie a predovšetkým poriadny záhradný gril - to je základ dobre, ale naozaj dobre ugrilovaného mäsa. Stačí si len vybrať, či grilovať na drevenom uhlí alebo "na plyne". V oboch prípadoch si výborne pochutnáte ...
Ako vybrať záhradný gril?

výber grilu

Najčastejšou voľbou nielen našich zákazníkov je gril plynový. Jeho príprava a rozpálenia je rýchle a jednoduché. Rovnako tak aj samotné grilovanie. Plynové horáky v spojení s unikátnym TRU-Infrared systémom navyše poskytujú úplne rovnomerné teplo a zabraňujú tiež vzplanutia tuku, čo oceníte. Ani údržba plynového grilu nie je náročná. Rad plynových grilov v našej ponuke uspokojí bežné nároky na nedeľný záhradnej party alebo rodinnú večeru aj požiadavky skutočných profesionálov. Rozhodujúcim faktorom pri výbere bude okrem kvality aj veľkosť grilovacej plochy alebo počet horákov

 

Pre mnohých je grilovanie spojené predovšetkým s vôňou dymu z dreveného uhlia. Rozpaľovanie a pomalé grilovanie je s dobrým grilom príjemným rituálom s všadeprítomným arómou dreva a mäsa vo vzduchu. Ten oceňujú ako priaznivci romantiky pri ohni, tak zástancovia tradičných BBQ postupov. Správna príprava pokrmov na grilu na drevené uhlie bude vyžadovať väčšiu zručnosť, ale aj tu Vám môže byť dobrým pomocníkom technológie TRU-Infrared, ktorá chráni mäso pred pripálením.

Ešte ste sa nerozhodli? Výhody metód grilovanie na plyne a na grilovacích briketách v sebe spája hybridný gril. Mäso môžete napr. Pripraviť rýchlym grilovaním na plyne a úpravu finalizovať na špecifickom plameni dreveného uhlia. Prechod z jedného paliva na druhý Vám zaberie menej ako minútu.

Elektrický gril je skvelým riešením pre malé priestory a miesta, kde nie je žiaduce dym, treba na balkónoch mestských bytov.

Elektrický gril Bistro

Pre kempovanie alebo menšie rodinné príležitosti je dizajnovaný malý kompaktný gril na plynové kartuše.
 
Pre milovníkov údeného mäsa odporúčame digitálnu elektrickú udiareň. Kompaktný prístroj skvele padne každej terase a navyše bude celý proces údenia riadiť automaticky (ponúka taktiež možnosť manuálneho režimu). Udiareň produkuje dym, preto je určená na vonkajšie použitie.

Elektrická udiareň

Ako rozpáliť a pracovať s teplotou?

Plynový gril vyniká jednoduchosťou ovládania a rýchlosťou grilovanie. Horáky zapáli jediným tlačidlom elektronického zapaľovania. (Dlhá spona na retiazke u tela grile slúži na umiestnenie zápalky a bezpečnému zapálenie horákov v prípade, keď napr. Vybitá batéria elektronické zapálenie neumožní.) Pri zatvorenom veku nechajte gril roztopiť 10-15 min na vysokú teplotu. S grilom opatreným TRU-Infrared systémom dosiahnete rovnaký výsledok pri nižšej teplote a kratšom čase grilovanie než na konvenčných griloch.TRU InfraredRozpálení dreveného uhlia pre grilovanie výrazne uľahčia rozpalovač (zapaľovacie komín) na brikety. Keď teplota pod poklopom dosiahne 200 ° C, môžete na rošty pokladať mäso.
 
Na elektrickom grile má grilovacia plocha rovnomerné teplo, pripravený pre prípravu mäsa je pri teplote 200 ° C.        

Čo s mäsom pred a počas grilovania?

Mäso naložte 4-24 hodín pred grilovaním do soľného roztoku. Pred grilovaním môžete ešte do mäsa vpraviť špeciálnou ihlou marinádu. Rozvrhnite si grilovaciu plochu podľa teploty a časov potrebných pre jednotlivé pokrmy. Snažte sa, aby mäso nepresahovalo cez hranice jednotlivých grilovacích plátov. Pri grilovaní tučných jedál nechávajte poklop otvorený. Keď najprv mäso vystavíte krátko teplotám od 150 ° C vyššie, zatiahne sa, vytvorí na povrchu lahodnú krustu a uchová vnútri všetku šťavu. Mäso môžete tiež potierať polevou alebo omáčkou. Pokiaľ ale obsahuje cukor alebo med, aplikujte ju max. 10 minút pred ukončením grilovanie. Pre mierne grilovanie, zeleninu alebo zapekanie pečiva môžete využiť zadnú mriežku nad grilovacou plochou. Na prípravu napr. Stehna, celé hydiny alebo bravčového mäsa odporúčame používanie rotisséria.

Ako gril čistiť a udržiavať?

Po ukončení grilovania na plyne ešte cca 15 min napaľujte tuk a drobné zvyšky pod zavretým poklopom s horákmi na plný výkon. Po vychladnutí pokračujte manuálnym čistením. Škrabka na emisné dosku je súčasťou balenia. Prirodzenou vlastnosťou pôvodne oceľovo strieborné dosky je jej postupné vypaľovanie (tmavnutie je žiaduce). Čím viac vypálená, tým lepšie tepelné vlastnosti má. Pre čistenie grilovacích roštov odporúčame vlažnú vodu, popr. čistič na sklo a špeciálne kefa (tiež v ponuke príslušenstva ku grilom). Nevkladajte rošty do umývačky riadu! Udržujte na emisných doskách i roštoch tiež stálu vrstvu oleja pre vysoké teploty. Uľahčíte si čistenie a dosky navyše chránite pred koróziou. Pre časti z nerezovej ocele (zvyčajne veľká časť šasi) použite čistič nerezových grilov, pre usadeniny použite abrazívne hubku (nie drôtenku). Plastové časti vyžadujú len teplú mydlovú vodu.

Ako s plynovou bombou?

Do odkladacieho priestoru veľkých plynových grilov možno umiestniť propán-butánovú náplň 5 kg (počas grilovania ale musí byť z bezpečnostných dôvodov mimo šasi grilu). 10 kg náplň vzhľadom k jej veľkosti umiestnite vedľa grilu. Propán-butánové fľaše zakúpite alebo prázdne za naplnené vymeníte v sieti distribútorov plynu a tiež napr. Na čerpacích staniciach. Regulátor spájajúcej propán-butánovú náplň s horákmi predávame samostatne.

Produkuje elektrický gril dym?

Vzhľadom k tomu, že nedochádza k spaľovaniu uhlia ani plynu, uvoľňuje sa pri grilovaní na elektrickom grile len dym vznikajúci tepelnou úpravou pokrmov, teda nie viac, než pri bežnom varení alebo smaženie. Preto je tiež vhodný pre balkóny v mestskej zástavbe.

záhradné grily