Menu Zatvoriť
043 / 413 38 31 (volajte Po-Pi 9-18 a počas víkendov 9-17)

Sprievodca výberom vína - rozdelenie a druhy

Víno je jedným z najstarších nápojov ľudstva. Prípitkom "na zdravie" sa pripíjalo už v starovekom Grécku, kedy sa najprv napil hostiteľ, aby ukázal, že víno nie je otrávené a až potom ho ponúkol svojim hosťom. Aby ste si naozaj naplno užili všetky vlastnosti vína, vychutnávajte ho všetkými svojimi zmyslami a pomaly.
Sprievodca výberom vín

Čo by ste mali vedieť o víne

Biele a ružové víno

  • Vhodné sklo: pohárik v tvare Tulipánu s rozšíreným dnom a zúženým hrdlom na vyššej stopke, objem 200–400 ml
  • Správna teplota pri podávaní vína: 7 °C
  • Správna teplota pri konzumácii: 9 - 11 °C *
  • Servírovanie: Biele vína sa pre udržanie nízkej teploty odporúčajú servírovať v nádobe s ľadom alebo chladiacim tubusom, aby nedochádzalo k rýchlemu otepleniu obsahu fľaše.

Čo sa k nemu hodí: ryby, plody mora, kaviár, hydina, kuracie a teľacie mäso, zelenina, šunka, sushi, dezerty (ovocný koláč), ovocie, pizza, syry mäkké, tavené, kozie, ovčie, parené, Hermelín, Parmazán, Primátor

Biele víno a jedlo

 

Červené víno

  • Vhodné sklo: pohár v tvare Tulipánu alebo široký pohár  Balón na vyššej stopke, objem 400 – 600 ml
  • Správna teplota pri podávaní vína: 10 – 12 °C
  • Správna teplota pri konzumácii: 12 - 14 °C *
  • Servírovanie: Pri červených vínach sa robí tzv. dekantácia. Víno sa pri nej preleje do karafy, čím sa prevzdušní a harmonizuje. Navyše môžete oddeliť prípadný sediment. Pokiaľ nemáte karafu, nechajte víno aspoň „vydýchať“ v otvorenej fľaši. Dekantácia by mala trvať aspoň pol hodiny, pri starých robustných vínach však až dvanásť hodín.

Čo sa k nemu hodí: zverina, steaky, pečená kačka a hus, hovädzie, bravčové, baranie, cestoviny, klobásy, syry typu Niva, syry s tmavou plesňou, zrejúce a výrazné, Hermelín, Parmazán, Primátor

Červené víno a jedlo

 

Šumivé víno

  • Vhodné sklo: úzky a vysoký pohárik v tvare Flauta o objeme 150 - 250 ml., ktorý nechá vyniknúť retiazkovanie bubliniek z dna
  • Správna teplota pri podávaní vína: 5 °C
  • Správna teplota pri konzumácii: 7 – 9 °C
  • Servírovanie: Šumivé vína by sa pre udržanie nízkej teploty mali podávať v chladiacej nádobe s ľadom a vodou.

Čo sa k nemu hodí: ustrice, homár, langusta, morské plody, údený losos, hydina, varená zelenina, omeleta, slané pečivo, dezert - puding, pena, suflé

* Kvalitným, silným vínam neuškodí teplota vyššia: pri bielom o 1 °C, pri červenenom až o 6 °C podľa obsahu tanínu.

Šumivé víno a jedlo

Prečo sú čilské vína také výborné?

Vďaka ideálnym klimatickým podmienkam sa Čile sa stala jednoznačne najvyhľadávanejšou oblasťou Južnej Ameriky pre výrobu kvalitných vín. Vína z Čile sú na rozdiel od európskych vín mohutnejšie, s intenzívnejšou príchuťou po ovocí. To je dané ako polohou krajiny, kde z jednej strany pôsobí Tichý oceán a z druhej strany horský masív Ánd, tak aj podnebím. Tunajšia teplota, slnečný svit, zrážky, intenzita prúdenia vzduchu aj mráz vytvárajú jedny z najlepších podmienok na svete pre pestovanie vínnej révy.

Z bohatej ponuky som vybral renomované vinárstva Bisquertt, sídliace v údolí Colchagua južne od Santiaga de Chile. Ide o jednu z najlepších polôh, výrazne ovplyvnenú blízkosťou Tichého oceánu, kde vznikajú plné harmonické vína, typické pre jedinečné miestne terroir (miesto zrodu vína - teda kombinácia klímy, geografie, geológie a pôdy - pozn. Red.).

Vína z tohto rodinného vinárstva získavajú pravidelne vynikajúce bodové ohodnotenia vo svetových súťažiach a hodnotenia od renomovaných odborných časopisov. Napr. víno La Joya Grand Reserva Syrah 2012 získalo 90 bodov od Wine Spectator, víno Ecos de Rulo Carmenere 2010 získalo v júli 2013 opäť 90 bodov od Wine Enthusiast.

Talianske vína

Názov Prosecco je zrejme odvodený od názvu dediny rovnakého mena, nachádzajúcej sa v okolí Terstu. Toto vynikajúce šumivé víno, ktoré sme pre Vás vybrali, sa pestuje v oblasti trojuholníka tvoreného mestami Padova, Vincenza a Treviso.

Podľa dochovaných dokumentov sa Prosecco začalo vyrábať už v dobách ríše Rímskej a rovnako ako dnes sa využívalo výhradne hrozno odrody Glera. V tej dobe to bolo len tiché víno. Prosecco, ako ho poznáme dnes, sa začalo produkovať až na začiatku 20. storočia. Prispelo k tomu predovšetkým zavedenie nových technológií druhotného kvasenia.

Kvalita tohto vína sa výrazne zlepšila po roku 1962, kedy sa zvýšila technologická disciplína. Od roku 2009 je táto oblasť chránená značkou DOCG (Denominazione di Origine control e garantita), zaručujúca kvalitu tohto najslávnejšieho talianskeho šumivého vína.

Vďaka pomerne nízkej cene a vysokej kvalite nahrádza Prosecco  úspešne pri slávnostných príležitostiach pravé Champagne. Výborne sa tiež hodí pri príprave sviežich letných kokteilov.

Novozélandské vína

Rozmanitá krajina plná mohutných hôr, krásnych pláží, lesov a pralesov – to je Nový Zéland. Prostredie na pestovanie vína je tu všeobecne chladnejšie, ale tieto podmienky vyrovnáva blízkosť Tichého oceánu. Slnečné žiarenie počas dňa dokáže byť veľmi silné. Špecifický charakter tak novozélandským vínam dáva najmä kombinácia chladnejšieho prostredia, špecifického podložia a prirodzene dlhé zrenie hrozna.

V našej ponuke nájdete vína z vinárstva Sileni, ktoré dostalo meno po starogréckom bohu Silénovi. Sídli v meste Hastings a patria mu vinice na severnom (Hawke´s Bay) aj južnom (Malborough) ostrove. Pestujú sa na nich odrody Merlot, Cabernet Franc, Rulandské modré, Chardonnay, Sauvignon blanc a Rulandské šedé. Hrozno zbierajú ručne, spracovávajú ho v nerezových tankoch s presnou kontrolou kvasenia a zreje v pivniciach so stabilnou teplotou.

Sauvignon blanc z Marlborough patrí k najviac hodnoteným novozélandským vínam vôbec. Sileni ho predáva v edícii s názvom Greyrock, v preklade „Šedý kameň“. Aj napriek veľkej konkurencii vín odrody Pinot Gris (rulandské šedé), naše víno dokázalo získať krásnych 90 bodov (maximálny možný počet udelených bodov je 100) a dostalo tak prestížne ocenenie Prague Premium Gold.

Juhoafrické vína

Juhoafrická republika je deviatym najväčším producentom vína na svete. Takmer všetko vyrobené víno ide na export. Podnebie najjužnejšieho štátu afrického kontinentu je na pestovanie vinnej révy extrémne vhodné. Hrozno vypestované na skalnatých kopcoch je veľmi sladké a víno je silnejšie – má až 14 % alkoholu. Neoddeliteľnou súčasťou juhoafrického vína je aj vysoký podiel kyseliniek, tým sú vína osviežujúce, nemajú nepríjemné pachute a dobre sa po nich trávi.

V našej ponuke nájdete červené, ružové aj biele vína zo svetovo známeho vinárstva Swartland. To bolo založené v roku 1948 ako malá družstevná pivnička. Dnes je z neho veľká vinárska spoločnosť, ktorej členské farmy sa rozkladajú na 3 600 hektároch pôdy v kopcoch okolo mesta Malmesbury severne od Kapského mesta.

V chuti bieleho vína sa prejavuje sušené ovocie, mandle a citrusy. Ružové chutí výborne ako aperitív, je veľmi svieže s podtónmi červeného ovocia, najmä jahôd. Červené víno je vďaka zloženiu tunajšej pôdy veľmi zemité, až s pikantnou vôňou, s príchuťou tmavých lesných plodov a sliviek, bude výborným doplnkom ku steakom či ku špecialitám z diviny.

Rakúske vína

V posledných dvoch desiatkach rokov sa rakúske víno stalo jedným z najžiadanejších, tri štvrtiny produkcie z alpskej krajiny sú biele vína, ktoré vynikajú predovšetkým hojnosťou vône a chutí. Horúce letné dni a chladné noci dávajú možnosť vzniku sviežim aromatickým vínam plnej chuti a vycibreného charakteru. Krásne údolie Wachau v okolí Dunaja ponúka tie najlepšie podmienky na pestovanie odrôd rizlingu rýnskeho a veltlínskeho zeleného. Víno je súčasťou kultúry našich južných susedov po viac ako dve tisícročia. V rakúskych vinárskych oblastiach môžeme nájsť aj pivnice z dôb rímskeho osídlenia.
 
V našej ponuke nájdete hneď dve špičkové polosladké vína z vinárstva Ferdinand Mayr. Majiteľ Ferdinand Mayr pôsobil najskôr ako úspešný lektor rakúskej Austrian Wine Academy, od roku 2008 aj ako úspešný vinár, ktorého krédom je autentickosť kombinovaná s vysokou kvalitou. Jeho vinice sa rozkladajú v známej vinárskej oblasti Wachau, ležiace v údolí rieky Kremža (Krems), prítoku Dunaja. V tamojšom chladnejšom podnebí, sa rodia najznámejšie rakúske ryzlinky a veltlíny.
Z tohto druhu sme pre Vás vybrali Grüner Veltliner, ktorý má typickú výraznú korenistú chuť, s vyváženou sviežou kyselinkou a Riesling (odroda ryzlink rýnsky), ktorý zaujme ovocnou vôňou a sviežou kyselinkou.

Neodolateľný bude v kombinácii s rakúskymi špecialitami:
Viedenským rezňom a tafelspitzem – vareným hovädzím alebo teľacím mäsom.

Harmónia chutí alebo Čo sa k sebe hodí

Kyslé: Kombinácia jedla a vína sa hodí, svieže suché víno urobí z kyslého jedla ešte kyslejšie. Umocní tiež horkosť či chuť korenia. Zato s tukmi reaguje vínna kyselinka jedna radosť: rozpustí ich a výdatné pokrmy zjemňuje. Dobre sa znáša aj so sladkým, ktorému dodá väčšiu sviežosť

Horké: horké a horké - to k sebe nejde. Vína s vysokým obsahom trieslovín zvyšujú horkosť jedla. Zato sa skvele družia s údenými a grilovanými mäsami. Pomáhajú tiež rozkladať tuky a chutia aj so sladkými jedlami.

Slané: Slané jedlo zvyšuje vnímanie kyslosti, takže túto kombináciu nemožno odporučiť. Neznáša sa veľmi ani s horkými trieslovinami, zato dobre vychádza so zvyškovými cukrami - klasikou je v tomto smere osvedčená kombinácia slaného syra Roquefort a sladkého vína Sauternes.

Sladké: Sladké jedlo a sladké víno, to je skvelá kombinácia! Pocit sladkosti sa totiž nesčíta, ale harmonizuje. Dezertné víno pristane nielen dezertom, ale aj nasladnutým smotanovým omáčkam, sladkokyslej ázijskej kuchyne či pikantným pokrmom s kokosovým mliekom.

Obecne platí, že...

  • Biele víno podávame k svetlým mäsám (hydinové, teľacie, rybie, plody mora), svetlým omáčkam, zeleninovým šalátom a väčšine syrov. Červené sa zase hodí k tmavým mäsám, korenitým jedlám, cestovinám a syrom s výraznou chuťou.
  • Servírujeme biele vína pred červenými, mladé pred vyzretejšími, ľahšie pred ťažšími, suché pred sladkými.
  • Platí zásada svoje k svojmu: k ľahším, jednoduchším, málo koreneným jedlám s nízkym obsahom tuku zvolíme ľahšie, suchšie víno. Tučnejšie jedlá nájdu oporu v plnších vínach s vyšším obsahom alkoholu (prívlastkové, neskorý zber). Čím korenenejšie je jedlo, tým výraznejšie by malo byť aj víno. K sladkým dezertom a ovociu potom podávame sladké biele alebo ružové víno, prípadne víno šumivé alebo perlivé.
  • Ak je víno súčasťou receptu, mali by ste rovnakým vínom hotové jedlo tiež zapíjať.
  • K regionálnym špecialitám patria miestne vína: kohúta na víne po burgundsky zapijeme burgundským, tiramisu skvele doplní šumivé talianske Prosecco.
  • K polievkam sa väčšinou hodia biele vína, výnimkou sú zverinové a mastné vývary, ktorým pristane červené víno.
  • Syry predstavujú výbornú kombináciu k bielemu aj červenému vínu, záleží na druhu. Mäkké, tavené, kozie, ovčie a parené syry spláchnete bielym vínom, syry s modrou plesňou typu Niva, tmavou plesňou a zrejúce viac doceníte s červeným. Tvrdé syry ako čedar alebo parmazán môžete podávať  s obidvomi vínami, rovnako tak syry s bielou plesňou typu Hermelín.
  • Víno k cestovinám sa vyberá podľa omáčky. Ta je pre harmóniu jedla dôležitejšie ako mäso. Pri mäse vôbec veľa záleží na úprave: červené víno je jasná voľba k hovädziemu steaku, ak servírujete hovädzí plátok so smotanovou omáčkou, doceníte kombináciu s plnším bielym vínom.
  • Ovocné šaláty potom nachádzajú ideálny protiklad v aromatickom bielom víne.

Čo naozaj neodporúčame

Milujete zmrzlinu a čokoládu? Dajte si ju radšej s kávou a na víno zabudnite! Rovnako tak budete s ťažkosťou hľadať harmóniu chuti v kombinácii vína a vajec.